среда, 13. мај 2009.

AKTIVNOSTI / TURISTICKA SEZONA


SKADARSKO JEZERO - cjelodnevni izlet
CETINJE - LOVĆEN - poludnevni / cjelodnevni izlet
ULCINJ - poludnevni izlet
STARI BAR - STARA MASLINA - poludnevni izlet
KOTOR SA PANORAMOM BOKE - poludnevni / cjelodnevni izleti
TARA - splavarenje / cjelodnevni izlet

MANASTIR OSTROG - cjelodnevni izlet

BIOGRADSKO JEZERO - cjelodnevni izlet

DRAČ (ALBANIJA) - cjelodnevni

DUBROVNIK (HRVATSKA) - cjelodnevni

Aktivnosti
· Ribolov
· Badminton
· Odbojka na pijesku
· Strjeljaštvo
· Biciklizam
· Vježbe fizičke kondicije
· Vodeni sportovi
· Plivanje
· Jedrenje
· Jedrenje na dasci
· Ronjenje
· Tenis
· Stoni tenis
· Skijanje na vodi
· Trčanje

уторак, 12. мај 2009.

CRKVE, MANASTIRI I DzAMIJE



Iako u odnosu na druge primorske gradove u Baru nema spomenika koji su radjeni poput kotorskih ili risanskih palaca, tivatskih ljetnjikovaca, budvanske i hercegnovske Citadele ili Kanli kule, Bar se ipak moze pohvaliti dosta velikim brojem vjerskih spomenika koji svjedoce da su vjekovima na teritoriji toga grada, u miru i slozi zivjele tri konfesije: pravoslavna, katolicka i muslimanska.
U Baru i njegovoj okolini danas tri crkve svjedoce o starosti grada, i brojnim istorijskim i kulturnim periodima.
BARSKI TRIKONHOS – to je zapravo crkvena gradjevina, koja prema nekim istorijskim izvorima datira jos iz VI vijeka, odnosno iz perioda vizantijskog cara Justinijana. Nalazi se u samom centru Bara u naselju Topolica. Ocuvani zidovi te crkvene gradjevine imaju oko1 metar duzine. Zanimljivo je istaci, da su do sada u nekoliko navrata na mjestu gdje se nalazi Barski trihonkos, vrsena razna istrazivanja. Prilikom nedavnih istrazivackih radova, tamo su pronadjeni fragmenti dekorativne kamene plastike i nekropole.
MANASTIR DONJI BRCELI – i taj crkveni objekat nalazi se u mjestu Crmnica, 10 kilometara udaljenom od Bara, u selu Donji Brceli. Manastir je podginut u XV vijeku, a u okviru njega nalazi se i crkva posvecena Sv. Nikoli. Ispod poda crkvenog hrama nalazi se jedna prostorija u koju se ulazilo kroz otvor formiran u podu oltara. Danas se vjeruje da je ta prostorija najvjerovatnije sluzila kao tamnica, u vrijeme laznog crnogorskog cara Scepana Malog, koji je kasnije u toj crkvi i sahranjen. U manastiru Donji Brceli nekada je radila i osnovna skola.
DZAMIJA OMERBASICA – nalazi se u Starom Baru, koji je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara. Taj vjerski objekat sagradjen je 1662. godine. Dzamija Omerbasica ima jednostavnu gradju, pravougaone osnove, sa minaretom koji se nalazi uzidan na jugozapadnom zidu. Neposredno uz dzamiju, na samom ulazu u kompleks, sagradjeno je pocetkom XVII vijeka Dervis – Hasanovo turbe. Tik uz njega nalazi se manja prizemna zgrada, koja je dugo vremena sluzila za stanovanje. Pored ulaza je izgradjena i javna cesma, a nedugo zatim napravljena je i dzamijska kuca, koja je bila namijenjena za boravak hodze ili imama dzamije. Cijeli prostor oko Omerbasica dzamije ogradjen je kamenim zidom.
TVRDJAVA HAJ – NEHAJ – nalazi se u obasti Spic, nedaleko od mjesta Sutomore. Danas su samo sacuvani ostaci tvrdjave Haj – Nehaj, koja je podginuta u vrijeme Mletacke Republike na omanjem brdu, visoko iznad morske obale u XV vijeku. Tvrdjavu su u XVI vijeku dogradili i ucvrstili Turci. Pored nje nalazi se i crkva Sv. Dimitrija iz doba Nemanjica, koja je naekda imala dva oltara. Od magistralnog puta koji vodi ka Baru, do utvrdjenja Haj – Nehaj moze se stici pjesice.

понедељак, 11. мај 2009.

DANI MRKOJEVICA

manifestacija zabavnog karaktera koja se, u Baru tacnije u mjestu Pecurice, odrzava poslednje nedjelje u julu mjesecu. Cilj manifestacije je da se mnogorbojni posjetioci i turisti upoznaju sa tradicijom, bogatom bastinom i kulturnim identitetom tog barskog kraja. Uz bogato posluzenje i jela tradicionalne crnogorske kuhinje, manifestaciju „Dani Mrkojevica“ karakterise i prigodan zabavno – muzicki program , u kojem ucestvuju kulturno – umjetnicka drustva iz Bara

BARSKI LJETOPIS


zasigurno to je najvaznija kulturna manifestacija u Baru uopste. „Barski ljetopis“ , odrzava se od 1988. godine, tokom jula i avgusta mjeseca. To je zapravo multimedijalni festival raznovrsnih sdarzaja koji ukljucuje: odrzavanje pozorisnih predstava, pozorosrisnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izlozbe, knjizevne veceri, koncerte duhovne i klasicne muzike... Programi „Barskog ljetopisa“ se odrzavaju na razlicitim uglavnom montaznim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Interesantno je pomenuti i da je od 2003. godine u program „Barskog ljetopisa“ uvrsten i „Mediteranski sajam knjiga“, koji ima za cilj promociju prostora i grada u kojem je nastao prvi, pisani slovenski spomenik „Barski rodoslov“.

MASLINIJADA



poselednjih godina Bar i Barani potrudili su se da obnove jos jednu, turisticki vaznu manifestaciju, kojoj su dali ime „Maslinijada“ , sto bi zapravo trebalo da predstavlja smotru proizvoda koje se dobijaju od ploda vocne autohtone vrste masline. Manifestacija „Maslinijada“ odrzava se u decembru i znacajna je po tome, jer posjetioci i turisti mogu uzivati gledajuci ali i degustirajuci: masline, cuveno barsko maslinovo ulje, agrume, manradine, pomorandze i druge proizvode tipicne za primorski predio, a posebno za podrucje koje obuhvata opstina Bar. Uz kulturno zabavni program, „Maslinijadu“ udopunjuje i izlozba tradicionalnih narodnih nosnji koje su se nekada odjevane u Baru i njegovoj okolini.

четвртак, 7. мај 2009.

festival vina i ukljeve

jos jedna tradicionalna manifestacija, koja se odrzava u unutrasnjosti opstine Bar, tacnije u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara. S obzirom da se mjesto Vipazar nalazi tik uz Skadarsko jezero, zastitni znak manifestacije iz godine u godinu je ne samo mjesto Virpazar, nekada najpoznatiji crnogorski pazar, vec Skadarsko jezero u cjelini. Na „Festivalu vina i ukljeve“ ucestvuje veliki broj gradjana Bara, Podgorice, turista, i drugih posjetilaca, koji osim degustacije jezerske i rjecne ribe, uzivaju i u drugim cuvenim i tradicionalnim specijalitetima kao sto su priganice (przeni, okrug, slatki kolac), crnogorskoj rakiji ali i ukusu cuvenog crmnickog vina, koje se proizvodi u istominenom mjestu, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Virpazara. Manifestacija traje obicno jedan dan i odrzava se u decembru.