понедељак, 20. април 2009.

S T A R I B A R

Da boravite u Baru, a ne posjetite njegov stari dio tj. Stari Bar, isto je kazu Barani, kao i da nijeste ni dolazili u taj grad. Stari Bar, koji je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara, nalazi se na strmoj litici u podnozju planine Rumije. Grad je gradjen sukcesivno tokom vise vjekova. Najprije je oblast koju je zahvatao Stari Bar bila mnogo bliza obali, ali je zbog cestih gusarskih napada, stanovnistvo moralo da se seli ka unutrasnjosti, pa je danas Stari Bar gotovo 5 km udaljen od mora. Stari Bar se sastoji iz utvrdjenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII vijeka, koje su obnavljane u XIV i XV vijeku. Prilikom posjete tom dijelu Bara, vidjecete starogradsku kapiju iz XI vijeka. Pored kapije, nalazi se i Citadela, koja je imala iskljucivo odbrambeni karakter. Kako je dio Starog Bara, dozidan u vrijeme Venecije, tokom XV i u prvoj polovini XVI vijeka, veliki broj spomenika autenticno svjedoci o tom vremenu. Jos uvijek su dobro ocuvane dvije crkve: Sv. Katarine iz XIV, kao i Sv. Venerande iz XV vijeka. U starom dijelu grada nalazi se i tursko kupatilo – amam iz XVII vijeka, barutana, kao i jos neke zanimljive gradjevine, poput ostataka crkve Sv. Nikole, koju je godine 1288. sagradila zena srpskog cara Urosa, poznatija kao Jelena Anzujska ili Jelena Kurtnejska. Ispod Starog grada nalaze se i ostaci akvadukta, iz XVI i XVII vijeka, preko kojeg je dovodjena voda u grad.
Stari Bar, u kojem danas vise niko ne zivi nekada je bio prepun stanovnika koji su se bavili raznim vrstama trgovine, prodajom maslinovog ulja , prodajom soli, zanatstvom....
U Starom Baru nalazi se i naselje Podgrad, koje datira jos iz srednjeg vijeka, ali u kojem se i danas aktivno zivi. U naselju se nalazi nekoliko starih kafana, prodavnica, zanatskih radnji, kao i mesna pijaca. U Podgradu su smjestene i dvije dzamije, te katolicka crkva Sv. Marije.
Posebno poslednjih godina drustvo prijatelja Starog Bara, te potomci porodica koje su nekada u njemu zivjele, pokrenule su akciju za ozivljavanje Starog Bara, kao drevne arhitektonske cjeline i najstarijeg naselja na podrucju tog grada. Iz ljeta u ljeto Stari Bar postao je zanimljiv arhitektama, arheolozima, kulturnim i javnim radnicima, koji otkrivaju zanimljive ideje i stvaraju razne projekte za revitalizaciju i cuvanje od zaborava Starog Bara. To je i nacin da se posebno mladji Barani, ali i mnogobrojni turisti upoznaju sa svim onim, sto je Stari Bar nekada znacio.
Ukoliko zelite upoznati i okolinu Starog Bara, onda predlazemo da lagano odsetate do mjesta zvanog Mirovica, gdje se nalazi stablo cuvene, preko 2.000 godina stare barske masline.

Нема коментара:

Постави коментар